G -SARJAN OBJEKTIIVIN ITSEAIHEUTETUT LISÄVAURIOT

Mikäli kamerasi objektiivi on jäännyt ulos eli on ns. "stuck" -tilassa, niin huomioi seuraavat:

* Kamerasi ongelmaan on aina jokin syy!
* Ongelman ratkaisuun / korjaamiseen ei ole mitään kotikonstia!
* Kaikki seuraavat allaolevat toimenpiteet, jotka jätät tekemättä edesauttavat korjauksen positiivista lopputulosta ja antavat myös myönteisen vastuksen kysymyksellesi; "kannattaako kameraa korjata?"

Vältä tekemästä mitään näistä:
- käynnistää kameraa toistuvasti.
- painaa, kiertää tai vääntää objektiivia, etenkin silloin, kun kamerassa on virta!
- tiedustella kameraliikkeestä, että "kannattaako kamera korjata?".

Mikäli ajattelet, että edellämainituilla toimenpiteillä saat ongelman ratkaistua, niin olet väärässä. Seuraavassa esimerkki siitä, mitä tapahtui kameran objektiiville, kun se jumittui kesken kuvauksen. Omistaja oli kuvannut kameralla höyryävän kosken partaalla, noin -23 asteen pakkasessa. Objektiivi jumittui. Auttavia käsiä ja neuvoja löytyi läheltä. Valokuvaukseen vakavasti suhtautuneilta harrastajilta oli tullut ohjeeksi kiertää objektiivia samalla kun sammuttaa kameran:

Korjauksessa näytti vielä kaikki hyvältä siinä vaiheessa, kun objektiivin pohjaosa aukaistiin.

Voitiin nähdä, että tarkennuskoneiston alusta on pysynyt kohdallaan ja ko. koneiston lattakaapelit olivat ehjät.
Ensimmäinen vaurio tuli vastaan erään lattakaapelin osalta; kaapelissa oli lievä repeytymä.
Luonnollinen seuraus siitä, kun objektiivia pyritään kiertämään käsin tai kameraa käynnistellään toistuvasti.

Sitten paljastui pahin mahdollinen eli sulkijan lattakaapelin repeytyminen. Tämä oli seurausta väkisin kiertyneistä kehistä, joiden suhteen sulkija ei päässyt liikkumaan; kaapeli venyttyi ja lopulta repeytyi.
Vaurio voi syntyä esim. kun yritetään käynnistää kameraa useaan kertaan tai kierretään objektiivia käsin.Alla olevassa kuvassa on murtunut kehän ohjainnasta, joka on vioittunut kärkiosastaan. Tyypillinen vika, joka syntyy voimakkaasta objektiivin kiertämisestä.
Samanlainen vika syntyy jos kamera putoaa objektiivi edellä esim. lattialle. Iskun seurauksenan objektiivi menee vinoon rakenteiden rikkoutuessa..
 

OHJEET, JOS KAMERASI OBJEKTIIVI JUMMITTUU ULOS:
Mieti aluksi onko...
* kamerasi pudonnut? Jos on, niin ota akku pois ja toimita kamera korjattavaksi!
* kamerasi käynnistyessä jokin ulkopuolinen voima estänyt objektiivin työntymisen ulospäin? Jos näin on, niin ota akku pois ja toimita kamera korjattavaksi!
* kamerasi ollut pölyisissä olosuhteissa, jossa se on altistunut pölylle, roskille tai hiekalle? Jos näin on, niin ota akku pois ja toimita kamera korjattavaksi!
* kamerasi saanut kosteusvaurion? Jos on näin päässyt tapahtumaan, niin ota akku pois ja toimita kamera korjattavaksi!
* kamerasi ollut sellaisissa olosuhteissa, jotka mahdollisesti vaikeuttavat kameran toimintaa (pakkanen, kosteus, eritt. kova kuumuus);

Canon PowerShot G -sarjan kamerat ovat laadultaan sitä luokkaa, että ne kanttaa korjauttaa. Esim. putoamisen seurauksena tuleet viat voidaan korjata, mutta itseaiheutetut lisävauriot nostavat korjauskustannuksia. Joissakin tapauksissa lisävauriot ovat jo sitä luokkaa, ettei korjaus ole enää järkevää!

TILASTOA VUODELTA 2015 - HUOM - HUOM!
* G -sarjan kameroista oli n. 41 % sellaisia objektiivivikaisia kameroita, joita oli yritetty saada kuntoon "Tee se itse" -menetelmällä:
- käynnistelemällä kameraa jatkuvasti!
- noudattamalla internetistä saatuja ohjeita objektiivin "käsittelystä"!
- kavereilta kuultuja neuvoja objektiivin "käsittelystä" sen jumittuessa!

Noin puolet näiden kameroiden objektiiveista pystyttiin korjaamaan vielä järkevin kustannuksin. Loppujen kameroiden objektiivit oli saatu rikottua jo perusteellisimmin.


Veli-Matti/DigiProb